EnglishКонтактиАктуалноНачало

Търсене Аптеки

Анкета

Доволни ли сте от нивото на обслужване в аптеки Ес Си Ес?

Актуално

НАТОВАРВА ЛИ НИ АДАПТАЦИЯТА КЪМ ЛЯТНОТО ЧАСОВО ВРЕМЕ?

Смяната на часовото време предизвиква голяма обществена дискусия във всички страни, които периодично преминават от зимно в лятно часово време и обратното. Хората страдат основно от недоспиване, а когато се налага сутрин да стават и час по-рано, проблемите с кондицията на организма се усложняват.

Още повече, че преминаването към лятно часово време става в последната седмица на март всяка година, когато хората започват да изпитват сериозно и пролетната умора. Така „стресът се повдига на квадрат” и съпротивителните сили на организма отслабват.
Според невролозите преобладава становището, че преместването на часовниковите стрелки представляват огромен стрес за организма. Ясно е, че адаптацията е строго индивидуална, но в преобладаващата част от хората тя трае поне 2 седмици, докато организмът се нагласи към новия ритъм на по-ранно лягане и по-ранно ставане сутрин.
Затова и все по-настойчиво се поставя въпросът за необходимостта биологичният и астрономическият часовник да бъдат синхронизирани.
От промяната на часа се влияе най-вече хормоналният цикъл на организма и по-точно връзката между хормона мелатонин и съня. Недостигът на образуващия се в епифизата хормон мелатонин затруднява заспиването и го прави почти невъзможно. Науката е установила, че максимална концентрация в кръвта мелатонинът достига във времето между 0 и 4 часа сутрин. Това е и времето на най-дълбокия сън.
С промяната на астрономическото време се нарушава и биологичният цикъл работа – сън. Според специалистите със смяната на часовника с един час напред у много хора се наблюдават симптомите на десинхронизация: гадене и чувство за тежест в стомаха, главоболие, депресия, изгубване на апетита и др.

Съвети за по-бърза адаптация:

И докато правителствата решат дали да отменят смяната на часовника, лекарите съветват как по-лесно да адаптирате организма си към астрономическите промени:

  • Прекарайте първия ден с по-големи физически натоварвания, уморете се повече. Така ще заспите по-лесно, макар и по-рано с един час отпреди.
  • Ако все пак не можете да спите, прекарайте една безсънна нощ и следващата вече ще можете да спите истински.
  • Яжте повече плодове и зеленчуци.
  • Движете се повече на въздух.
  • Не злоупотребявайте с алкохола и кофеина, които допълнително затрудняват заспиването.
  • По възможност през първата седмица на април не планирайте работа, която изисква прекомерна концентрация и напрежение.

източник: http://vitagold.bg

 

 

 


Design & Hosting Triada Soft © 2007